(Lactuca sativa)

Planta herbàcia anual de la família de les asteràcies, amb fulles basals grosses, enteres o dentades. Planta d’horta de la qual existeixen moltes varietats, i que actualment és un dels cultius més estesos arreu del món.

Té un contingut elevat en vitamines del complex B i vitamina A, i pel que fa als minerals destaca per ser una planta rica en potassi i calci. Se li atribueixen propietats tranquil·litzants, així com ser idònia per tractar l’insomni i el nerviosisme. També està considerada com una hortalissa que preveu malalties cardiovasculars. Degut al seu gran contingut en aigua s’utilitza molt per diferents dietes.

Marc de plantació

Es planta a una distància de 30-50 cm entre línies, i de 25-30 entre plantes

Malalties

Un dels problemes que pot patir l'enciam són els ocells, que es van menjant constantment les fulles cercant l'aigua que contenen. Al mateix temps els cargols, llimacs i pugons són altres plagues habituals en aquesta planta. Un altre problema que pateixen és la floració prematura o espigat de la planta. Aquest és un problema fisiològic bastant freqüent ocasionat per un estrès de la planta, degut a un calor excessiu, un reg defectuós o fins i tot un fred intens.

Consells de cultiu

L'enciam es pot plantar tot l'any, sempre i quan no sigui una zona amb perill de glaçades intenses. Depenent de l'època de l'any, l'enciam pot collir-se amb més o menys rapidesa, des de 3 a 4 setmanes en ple estiu fins als gairebé dos mesos a l'hivern. Si s'endarrereix massa la collita es corre el risc que l'enciam s'espigui, és a dir, que tregui flor i es torni amarg i no apte per al consum. Podem destacar que en tots els enciams amb fulles de color, les temperatures fresques fan que la fulla agafi un color més intens.

Calendari de cultiu

Les Nostres varietats:

·Maravella

·Romà o enciam llarg

·Francès o trocadero

·Fullade roure o vermell

·Fulla de roure verd

·Lollo rosso

·Cabdell de Tudela

·Iceberg

·Llarg negre, del sucre o Penedès


GenerFebrerMarçAbrilMaigJunyJuliolAgostSetembreOctubreNovembreDesembre
Transplantació:............
Recol·lecció:............