(Phaseolus vulgaris)

La mongeta és el fruit de la mongetera, planta herbàcia anual originària de les zones tropicals d’Amèrica del Sud, de flors blanques i fruits en llegum.
És una verdura rica en proteïnes i fibra, ideal per realitzar dietes d’aprimament. També destaca pel seu contingut en vitamines A, C i E, i per diferents minerals com el calci, el magnesi, el potassi i el ferro.
Té fama de reduir el colesterol, i de prevenir el càncer gràcies al seu contingut en antioxidants.

Marc de plantació

Es planta a una distància de 50-90 cm entre línies, i de 10-20 cm entre plantes. Les varietats de creixement indeterminat o enfiladisses precisen d'un tutor, ja que poden arribar a créixer fins a 3 metres d'alçada.

Malalties

Com en totes les plantes de la família de les lleguminoses, són molt habituals els problemes de pugons. Ocasionalment, i a ple estiu, també es pot veure afectada per àcars o algunes erugues. En condicions ambientals d'humitat també poden patir problemes de fongs a les fulles, com l'oïdi o l'antracnosi.

Consells de cultiu

És una planta de clima càlid i que vol ser regada amb regularitat. Per altra banda, no és una planta que sigui molt exigent en adob. Per les varietats enfiladisses, els agricultors fan estructures amb canyes de com a mínim 2 metres de llarg perquè la mongetera s'hi emparri, i és ideal ajudar la planta a fer-ho. Quan està en floració no li agrada que la reguin en excés, ja que pot afectar el quallat del fruit. Pel que fa a la collita, les varietats enfiladisses tenen un cicle més llarg, i aquest pot durar de dos a tres mesos.

Calendari de cultiu

 

Les Nostres varietats:

·Mongeta enfiladissa tipus Perona

·Mongeta de mata baixa

GenerFebrerMarçAbrilMaigJunyJuliolAgostSetembreOctubreNovembreDesembre
Transplantació:.....
Recol·lecció:......