(Vicia fava)

La fava és la llavor i el fruit de la favera, planta herbàcia anual de la família de les fabàcies. Destaca per les seves tiges erectes, de forma rectangular i poc ramificades, i les fulles alternes. És un cultiu que forma part de l’agricultura mediterrània des de fa segles.

Com en tots els llegums, la fava té un contingut elevat en proteïnes i glúcids. És rica en vitamines B i C, en calci i fibres.
Se li atorga la capacitat d’abaixar el nivell de colesterol. Al mateix temps, s’afirma que té propietats depuratives, antireumàtiques i afrodisíaques.

Marc de plantació

Es planta a una distància de 50-70 cm entre línies, i de 20-30 cm entre plantes. No necessita un tutor, tot i que poden créixer fins a 180 cm d'alçada, cosa que fa que molta gent en posi.

Malalties

Un dels problemes habituals és el pugó. Al mateix temps, en condicions d'humitat les fulles poden ser infectades per míldiu i altres fongs.

Consells de cultiu

A la favera no li agrada la calor i resisteix bé les temperatures baixes. Cal vigilar el reg perquè és bastant exigent en aigua, però no tant en adob. Per realitzar la sembra de la fava s'aconsella posar les llavors en remull fins un màxim de 24 hores abans de sembrar.

Calendari de cultiu
GenerFebrerMarçAbrilMaigJunyJuliolAgostSetembreOctubreNovembreDesembre
Transplantació:....
Recol·lecció:.....